24. Co z tym glutenem?


















Zacznijmy od tego czym jest gluten?

Gluten to wspólna nazwa białek występujących w ziarnach zbóż, takich jak pszenica i jej odmiany (np. orkisz, kamut , durum, płaskurka), żyto, pszenżyto oraz jęczmień. Gdy mąka z tych zbóż jest mieszana z wodą, białka glutenu tworzą lepką sieć, która ma konsystencję podobną do kleju. Ta właściwość glutenu sprawia, że ciasto jest elastyczne, a wypieki – smaczne, puszyste i odporne na wysychanie. Gluten zawdzięcza jej również swoją nazwę. Wywodzi się ona bowiem od angielskiego słowa gluten, czyli klej.

















Gluten występuje w produktach zbożowych, ale także w wielu innych rodzajach przetworzonej żywności – od wędlin do kostek bulionowych, które powodują uczulenie na gluten. Do niektórych produktów dodaje się go, ponieważ jest dobrym nośnikiem aromatów.












W czym ten problem? Czy gluten faktycznie szkodzi?

Tutaj pojawiają się sprzeczne opinie, bowiem niektórzy twierdzą, iż gluten w perspektywie czasu jest bądź będzie szkodliwy dla każdego z kolei inna część osób twierdzi, że szkodzi on tylko osobom, które:

*są chore na celiakie

*mają choroby autoimmunologiczne, typu cukrzyca czy zapalanie tarczycy Hashimoto

*posiadają alergie, nadwrażliwość na gluten itd...



Po czym poznać, że nie tolerujemy glutenu? Jakie są objawy?

-nadpobudliwość

-bóle kości i stawów

-migreny, ciągłe zmęczenie

-dolegliwości brzuszne i zaburzenia trawienia (wzdęcia, zaparcia, biegunki)

-bóle brzucha

-wysypki skórne

-pieczenie w przełyku

-uczucie przelewania w jelitach

-zapalenia jamy ustnej np. afty

-otyłość

















Jeśli musimy z niego zrezygnować to czym należy go zastąpić? Doskonałymi zamiennikami są:

-ryż

-makarony bezglutenowe

-amarantus

-niektóre rodzaje kasz np. jaglana

Komentarze

  1. Ja na szczęście nie mam uczulenia na gluten. Fajny, pomocny wpis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze, że o tym napisałaś. Mąka z kokosa glutenu chyba też nie zawiera. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokladnie, naturalnie nie, jednak moze byc zanieczyszczona malymi ilosciami. Ci, ktorzy maja celiakie musza uwazac, mnie to na szczescie nie dotyczy ;p

      Usuń
  3. Nie interesowałam się tym tematem ale po przeczytaniu Twego postu wnioskuję że powinnam wykonać badania w tym kierunku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiele osob ma nietolerancje pokarmowe, ale nawet nie zdaja sobie z tego sprawy

      Usuń
  4. Mnie śmieszy, jak np. Corn Flakes reklamują się jako bezglutenowe... tylko halooo! Kukurydza nigdy nie miała glutenu. Sama wiem, że nie mam nietolerancji na gluten, ale przez endometriozę mam na nabiał.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak kukurydza naturalnie go nie zawiera, natomiast bardzo czesto rozne produkty czyste od glutenu zawieraja jego sladowe ilosci z uwagi na zanieczyszczenie przy linii produkcyjnej ;/

      Usuń
  5. Na szczęście nie mam uczulenia na gluten, ale i tak staram się ograniczać pszenicę na rzecz innych zbóż :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj temat ten jest bardzo obszerny i pojawiają się bardzo odmienne zdania na temat glutenu. Ja mam wrażenie, że nieważne ile by się przeczytało i tak ciężko byłoby poznać idealną odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja niestety jestem zdania, ze szkodzi, ale jest to wina coraz wiekszej modyfikacji zywnosci...kiedys chleb byl naprawde dobrej jakosci i mozna bylo go spozywac bez obaw...dzisiaj zalala nas cala masa chemii, choc w dobrych piekarniach oczywiscie wciaz mozna dorwac swietne bio chleby.W przypadku zdrowych jelit mozna je spokojnie spozywac.

      Usuń
  7. Post na pewno pomoże przybliżyć temat jakim jest nietolerancja glutenu :) Przydatny i wartościowy wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawy tekst, gluten jest niestety w wielu produktach, ja chcę go ograniczyć bo myślę że całkowite wykluczenie jest trudne pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sam gluten to nie problem, ja juz sie przyzwyczailam..jednak zycie bez glutenu, cukru i laktozy to jest wyzwanie..

      Usuń
  9. Kupując wszystko zawsze patrzę na skład. Gluten jest częstym dodatkiem. Dziękuję za post i pozdrawiam cieplutko 🌷🌷🌷🌷🌷

    OdpowiedzUsuń
  10. ja kocham wszystko zjesc gluten tez

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie, że zrobiłaś wpis o glutenie. Ja jestem na niego uczulona i staram się go unikać jak umiem najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Znam coraz więcej osób z nietolerancją glutenu, warto więc poszerzać wiedzę na jego temat!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

Popularne posty